Masarykova základní škola a mateřská škola Tatobity, příspěvková organizace

Každoročně se na začátku školního roku vydáváme na Výlet za poznáním (sama sebe). Tak i letos jsme po zahájení školního roku vyrazili na tři dny (středa 6.9.  – pátek 8. 9.) na chatu Bára na Benecku. Jezdíme sem již několik let, neboť zde máme krásné zázemí a ubytování a příjemný a ochotný personál. Cílem Výletu za poznáním je začlenit nové prvňáky do školy a průběžně plnit plány environmentální výchovy, minimálního preventivního programu a výchovného poradce. Po celé tři dny jsme proto soutěžili, hráli si, plnili různé úkoly, výletovali  a učili se, jak se máme k sobě navzájem chovat, pomáhat si a spolupracovat při soutěžích a hrách.

Ve středu ráno jsme se sešli všichni u školy a objednaným autobusem jsme vyrazili na Benecko. Po ubytování si děti chvíli pohrály na hřišti, a pak nás čekal výborný oběd. Po krátké polední pauze jsme se opět sešli před chatou a rozdělili děti do družstev. Kapitánkami byly naše páťačky – Týna, Sofča a Zuzka. Natěšení a plni energie jsme vyrazili na rozhlednu Žalý. Cestou děti hrály hry. Kdo se nebál výšky, vystoupal s paními učitelkami nahoru na rozhlednu. Nakonec děti utvořily ze svých těl šipku, jako pozdrav pro rodiče. Po návratu na chatu jsme si ještě zahráli několik her na hřišti u chaty a vyčerpaní a hladoví  se pak pustili do večeře. Nechyběl ani večerní program – hra Riskuj! Pak jsme se uložili do postýlek a spali až do rána.

Ve čtvrtek nás čekal celodenní výlet lesem na Rovinka. Cestou jsme hráli různé hry, soutěžili a hledali houby.  V lese měly děti za úkol vytvořit co nejvyšší věž z přírodnin a nasbírat si materiál na výrobu přírodní zvonkohry.  Můžete si vše prohlédnout na fotografiích.  Zpět na Báru jsme tentokrát vyrazili „zvířátkovou“ stezkou (zvířata vyřezávaná ze dřeva a umístěná v lese). Po návratu všechny týmy tvořily ze svých nasbíraných přírodnin zvonkohru. A před večeří jsme ještě hráli a soutěžili na hřišti. Po večeři jsme si dali krátký odpočinek, aby nám slehlo. K večeři byla výborná svíčková :). A ještě nás čekalo několik soutěží a her.  Do postýlek šli všichni příjemně unavení a hned usnuli.

V pátek ráno už následovala jen výborná snídaně, závěrečné štafety a vyhodnocení výsledků. Všechna tři družstva vytvořila príma partu. Samozřejmě vítěz může být jen jeden. Není však důležité zvítězit, ale zúčastnit se  Důležité je, že se děti bavily, že se učily i jinou formou, než většinu roku, že nikdo nebyl na nikoho ošklivý a starší žáci bez nápovědy pomáhali mladším, že po tři dny vládla dobrá nálada, všichni si to užili, bylo nádherné počasí a všichni jsme se ve zdraví vrátili domů.

 

Print Friendly, PDF & Email