Masarykova základní škola a mateřská škola Tatobity, příspěvková organizace

V úterý 28. 1. jsme již potřetí v rámci projektu Děti dětem – Bali – Česká republika přivítali paní Šárku Hlouškovou. Přivezla nám opět ukázat spoustu krásných fotografií a popovídala nám o tamním podnebí, prostředí a hlavně o životě dětí, o jejich klubovně a škole.

Bali je malinký ostrov v oblasti Indonésie, vešel by se čtrnáct krát do naší republiky, má zhruba 4 mil. obyvatel, je zde o 7 hodin více než u nás, prezidentem je Joko Widodo, je zde stálá teplota kolem 30 stupňů a od listopadu do ledna je období dešťů. Základem jídelníčku je rýže a ovoce. Místní pochoutkou je jídlo babi buling – pečené selátko plněné špenátem a pálivou omáčkou.  Pokud bychom na Bali chtěli letět, trvalo by nám to 14 hodin.

Minule nás paní Hloušková seznámila se stavbou místní klubovny pro děti a dnes nám vyprávěla, jak si zde děti hrají – kreslí, tancují, modelují, nosí ukazovat mláďátka koček a psů, navlékají korálkové náramky, ale také se učí angličtinu. Vše dělají s radostí, neboť jejich rodiče jsou chudí a nemohou jim často koupit ani pastelky, a také velice pracují, aby uživili rodinu. Na Bali děti chodí do školy od pondělí do soboty, ale učí se jen od 8 do 11 hodin, mají uniformy a pokud zlobí, dostanou rákoskou. Učitelé jsou velice přísní. Je zde i školka, sice jen na dvě hodiny denně, ale děti si v ní nehrají, připravují se na školu – malují, vybarvují, počítají atd.

Od dětí z Bali jsme dostali obrázky a i naše děti jim namalovaly, jak to vypadá u nás a napsaly jim pozdravy v angličtině.

 

Print Friendly, PDF & Email