Masarykova základní škola a mateřská škola Tatobity, příspěvková organizace

V úterý 5. února jsme ve škole opět přivítali vzácnou návštěvu. V rámci projektu Děti dětem – Bali – Česká republika nás navštívila autorka projektu paní Kateřina Poršová a její kamarádka, realizátorka projektu paní Šárka Hloušková, která na Bali žije po většinu roku (od konce února do listopadu). Na Bali pracuje jako průvodkyně a učitelka.

Děti seznámila s podnebím (průměrně je zde teplota 30°, od prosince do února je zde období dešťů), s živočichy (obrovští brouci, pavouci – nejsou jedovatí 🙂, netopýři, opice), s různými druhy ovoce a jídlem. Základem jídelníčku je rýže. Dětem také přiblížila život dětí a jejich docházku do školy. Do školy chodí od pondělí do soboty a jen od osmi do jedenácti hodin, mají jen indonéštinu, matematiku a náboženství. Pak rybaří, loví ptáky a netopýry. I to je jejich obživou.

Paní Hloušková nám také vylíčila stavbu nové školní budovy. Pozemek získala zadarmo, peníze od dárců a stavba mohla začít. Tedy, až když byla posvěcena „svatým mužem“. Stavba musela být třikrát přerušena – nejprve začala soptit sopka Agung, pak přišlo tsunami a nakonec zemětřesení.  Ale i tak stavba stála za 69 dní a mohlo se učit.

Povídání i obrázky byly velice zajímavé. Na závěr jsme dostali od dětí z Bali obrázky a i my jim na oplátku posíláme výkresy, a to se zimní tematikou, neboť děti na Bali sníh a zimu neznají 🙂. Děkujeme.

Print Friendly, PDF & Email